Menu

LERET, FARVER OG ANVENDELSE

LERET, FARVER OG ANVENDELSE

LERET

Leret er et materiale skabt af naturen. Gennem millioner af år er ler blevet dannet ved, at granit langsomt er blevet nedbrudt af vejrliget – blandt andet vand, frost og vind. Denne påvirkning spaltede feldspat i soda, potaske, kvarts og kaolin. Det ler, man finder i Danmark, er en blanding af stenpartikler fra de svenske og norske fjelde. Partiklerne er blevet bragt hertil af den is, der flere gange har dækket landet.

De mest kendte lertyper i Danmark er rødler, blåler og kaolin. Rødler er det øverste lag ler i jorden, hvor der er ikke så meget kalk i som i blåler, og jernet er iltet. Rødler er brunligt i normal tilstand, men bliver rødt ved brænding.

Blåler er ler, hvis farve er bestemt af, at jernindholdet findes i den sorte ferro-form. Blåler vil derfor normalt være dybere liggende end rødler, og bliver gult ved brænding. Kaolin findes kun herhjemme på Bornholm. Det er hvidt og bruges til porcelæn.

FARVER

Afhængig af lertype, lerblanding og lerets indhold af fx jernoxid opnår klinkerne deres forskellige farver, der spænder fra gul over rosé til rød. Når brændingen foregår med underskud af ilt kaldes processen  en reducering eller blådæmpning og det giver nuancer fra lysegrå til sort. Et særligt farvespil kan også frembringes, når brændingen tilsættes fx salt eller kul.

ANVENDELSE

Til terrasser anbefales en klinke med en tykkelse på minimum 40 mm. til indkørsler og andre arealer, hvor der forekommer tung trafik, anbefales en tykkelse på minimum 62 mm. Kolumba, som er vores håndlavede klinke, med en tykkelse på 37 mm er idéel til indendørs belægning.

Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!